Редица световни медии отразиха покушението срещу главния прокурор на България Иван Гешев. Associated

...
Редица световни медии отразиха покушението срещу главния прокурор на България Иван Гешев. Associated
Коментари Харесай

Редица световни медии отразиха опита за покушение срещу главния прокурор

Редица международни медии отразиха покушението против основния прокурор на България Иван Гешев. Associated Press публикува материал със заглавие: " Бомбен атентат в България против колата на основния прокурор ".

Европейската редакция на Politico написа: " Българският основен прокурор оцеля след бомбен атентат против автомобилът му, настояват службите " и добавя, че " никоя група не е поела отговорност за хипотетичната офанзива от понеделник ". Темата отразиха и АFP, ABC News, Fox News, DW, Radio Free Europe и редица други.

 

Associated Press публикува информацията, че основният прокурор на България е останал незасегнат, откакто бомба е избухнала на автомагистрала покрай столицата София, до момента в който кортежът му се е движел към столицата.

" Главният прокурор и фамилията му са били обект на терористичен акт ", декларира пред публицисти шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Той прибавя, че случаят не е опит за заплашване, а нападение и за благополучие няма потърпевши.

Сарафов споделя, че към 11.30 ч. в понеделник основният прокурор Иван Гешев е пътувал за София, когато на изострен завой на пътя, който е трябвало да се премине с по-ниска скорост, е избухнала бомба. Той декларира, че детонацията е оставила кратер с дълбочина 30-40 сантиметра (12-16 инча) с диаметър близо 3 метра (10 фута).

Силата на гърмежа е била еквивалентна на не по-малко от 3 килограма (6 фунта, 10 унции) тротил, съгласно първичните експертни оценки.

" Убеден съм, че ще стигнем до причинителите. Държавата не може да си разреши сходни произшествия. Това е посягане против държавността. Това дава сигнал на европейските сътрудници, че България не може да отбрани своите институции. В момента основният прокурор е на несъмнено място ", цитират от медията думите на Сарафов.

" Образувано е наказателно произвеждане за терористичен акт ", оповестява Сарафов. " Случаят се третира извънредно съществено. " Претърсва се за детонатори и осколки ", цитират от медията Сарафов и допълват, че " устройството е било настроено не просто да взривява, а да убива ".

 

Инфо: Фокус

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР